---Başvuru ve kayıt tarihlerienstitümüzün web sitesinde akademik takvimde belirlenerek duyurulmaktadır.Güncellenen duyurulara ulaşmak için web sitemizi takip ediniz.
-- Adayların ön başvurusu akademik takvimde belirlenen tarihlerde internet üzerinden online alınmaktadır. Değerlendirme sınavları sonucunda kazanan adaylar enstitümüzün web sitesinde duyurulmaktadır (http://lee.hitit.edu.tr/tr). Bu adayların kesin kayıtları ise enstitümüzde şahsen veya noter vekaleti ile yapılmaktadır.
-- Adaylar, başvuru işlemlerini http://ubys.hitit.edu.tr/ adresindeki enstitü ön başvuru bilgi sistemi bağlantısından şifre alıp sistemde gerekli alanları doldurarak internet üzerinden yaparlar. Ön başvuru sırasında sisteme biyometrik özellikli (5x6 cm boyutlarında beyaz arka fonlu) vesikalık fotoğrafın yüklenmesi zorunludur. Ön başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra, adayların bilgileri tam ve doğru girdiklerine dair onay vermeleri gerekmektedir. Aday tarafından onay verilmeyen başvurular geçersiz sayılır.
-- Lisansüstü programlarımızınkabul ettikleri lisans/yüksek lisans mezuniyet alanlarına ilişkin bilgiyi,başvuru süreci enstitümüzün web sitesinde (http://lee.hitit.edu.tr/tr)yayınlanan kontenjan ilan metninde bulabilirsiniz.
-- Tezli yüksek lisans derecesiyle doktora programınabaşvuranların;
a) Tezli yüksek lisansdiplomasına sahip olmaları,
b) Yüzlük sistemde en az75 veya muadili bir yüksek lisans mezuniyet not ortalaması koşulunu taşıyorolmaları,
c) ALES’ten, başvurduğuprogramın puan türünde Senato tarafından belirlenen asgari puan sahip olmaları,
ç) Yükseköğretim Kurulutarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabuledilen uluslararası yabancı dil sınavlarından, Senato tarafından belirlenenyabancı dil puanına veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararasıyabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puana sahip olmaları, gerekir.
-- a) Bir lisans diplomasına sahip olmaları (budiploma yurt dışından alınmış ise Yükseköğretim Kurulunca denkliği kabuledilmiş olmalıdır),
b) Yüzlük sistemde en az 65 veya muadili birlisans mezuniyet not ortalaması koşulunu taşıyor olmaları,
c) ALES’ten, başvurduğu programın puan türündeSenato tarafından belirlenen asgari puana sahip olmaları, gerekir.
(3) Başvuruda yabancı dil sınavına girmiş olmaşartı aranmamakla birlikte Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkeziyabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dilsınavlarından yabancı dil belgesi sunan adayların yabancı dil puanları puanhesaplamasında değerlendirmeye alınır.
(4) Konservatuvar programları ile güzel sanatlarfakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarınınana sanat ve ana bilim dallarına öğrenci kabulünde ALES şartı aranmaz.
(5) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/dişhekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlıkmezunlarının başvurularında ALES şartı aranmaz; bu kişilerin yüksek lisansprogramlarına başvurularında değerlendirme işlemleri için, mezun olduğulisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkatealınmaksızın, öğrenci alım değerlendirmelerinde ALES puanı yerine kullanılmaküzere Senato tarafından 60’tan düşük 75’ten fazla olmamak üzere bir puan belirlenirve ilgili programın şartlarında ilan edilir. Bu adaylar daha önceden aldıklarıpuan türü veya uzmanlık alanından farklı bir alanda başvuru yapabilirler. İlanedilen puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak hesaplamalara dâhiledilir.
-- a) Bir lisans diplomasına sahip olmaları (budiploma yurt dışından alınmış ise Yükseköğretim Kurulunca denkliği kabuledilmiş olmalıdır),
b) Yüzlük sistemde en düşük 55 veya muadili lisansmezuniyet not ortalaması koşulunu taşıyor olmaları,
c) Protokol çerçevesinde açılan kontenjanlarabaşvurularda, adayların protokol koşullarını sağlıyor olmaları, gerekir.
-- a) Tezliyüksek lisans programlarına öğrenci kabulünün değerlendirilmesinde;
1) Bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavınaçağrılacak aday sayısı Senato kararıyla belirlenir.
2) Adayların ALES puanlarının %50’si, lisansmezuniyet notlarının %25’i ve varsa yabancı dil sınavından aldıkları puanların%25’inin toplamı ile bulunacak puanları, en yüksek puandan başlayarak aşağıyadoğru sıralanır.
3) Giriş sınavı başarı notunun hesaplanmasında;ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet notunun %20’si, yabancı dil puanının%10’u ve bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavının %20’si alınır.Bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavından elli puandan az alan adaybaşarısız sayılır. Bu şekilde hesaplanacak toplam puanın 100 üzerinden en az50 olması kaydıyla, adaylar en yüksek puandan aşağıya doğrusıralanarak kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Ancak gerek duyulduğuhallerde Senato kararıyla bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavıyapılmaksızın öğrenci kabul edilmesi durumunda başarı notunun hesaplanmasında;ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet notunun %30’u ve varsa yabancı dilpuanının %20’si alınır.
4) Bilimsel değerlendirme ve/veya mülakatsınavının uygulanması durumunda söz konusu sınavlara girmeyen adaydeğerlendirmeye alınmaz.
5) Konservatuvar programları ile güzel sanatlarfakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarınınana sanat ve ana bilim dallarına öğrenci kabulünde, adayların lisans mezuniyetnotunun %70’i ve varsa yabancı dil puanının %30’unun toplamı ile bulunacakpuanları, en yüksek puandan başlayarak aşağıya doğru sıralanır.
6) Konservatuvar programları ile güzel sanatlarfakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarınınana sanat ve ana bilim dallarına öğrenci kabulünde, giriş sınavı başarı notununhesaplanmasında; lisans mezuniyet notunun %30’u, varsa yabancı dil puanının%20’si, sanatsal/bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavının %50’si esasalınır. Sanatsal/bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavından 50 puandanaz alan aday başarısız sayılır. Bu şekilde hesaplanacak toplam puanın 100üzerinden en az 50 olması kaydıyla, adaylar en yüksek puandan aşağıya doğrusıralanarak kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Ancak gerek duyulduğuhallerde/olağanüstü durumlarda Senato kararıyla bilimsel değerlendirme ve/veyamülakat sınavı yapılmaksızın öğrenci kabul edilmesi durumunda başarı notununhesaplanmasında; lisans mezuniyet notunun %70’i, varsa yabancı dil puanının%30’u alınır.
b)Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünün değerlendirilmesinde;
1) Bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavınaçağrılacak adayların sayısı Senato kararıyla belirlenir.
2) Adaylar, lisans mezuniyet not ortalamalarınagöre sıralanır.
3) Giriş sınavı başarı notunun hesaplanmasında;lisans mezuniyet not ortalamasının %50’si, bilimsel değerlendirme ve/veyamülakat sınavının %50’si alınır. Bilimsel değerlendirme ve/veya mülakatsınavından elli puandan az alan aday başarısız sayılır. Adaylar en yüksekpuandan aşağıya doğru sıralanarak kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir.Ancak gerek duyulduğu hallerde Senato kararıyla bilimsel değerlendirme ve/veyamülakat sınavı yapılmaksızın öğrenci kabul edilmesi durumunda başarı notununhesaplanmasında yalnızca lisans mezuniyet notu esas alınır.
4) Bilimsel değerlendirme ve/veya mülakatsınavının uygulanması durumunda söz konusu sınavlara girmeyen adaydeğerlendirmeye alınmaz.
(8) Konservatuvar programları ile güzel sanatlarfakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarınınenstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarındaki öğretim dili Türkçe olanprogramlarına başvurularda Devlet hastanesi veya Devlet üniversitesihastanesinden alınmış sağlık raporu ile belgelenmesi şartıyla;
a) Düzeltilmemiş engeli en az %70 veya düzeltilmişengeli en az %40 ve üzeri olan işitme engelli adaylarda,
b) Engel düzeyi %50 ve üzeri olmak üzere zihinyetersizliği bulunan engelli adaylarda,
c) Engel düzeyi %40 ve üzeri ''yaygın gelişimselbozukluk'' (Otizm spektrum bozukluğu/çocukluk otizmi/atipik otizm, RettSendromu, Asperger Sendromu) tanısı bulunan engelli adaylarda, başvuruyapabilmeleri için yabancı dil puanı aranmaz. Bu adaylar yabancı dil puanıolarak Üniversite tarafından aranan yabancı dil taban puanı şartını sağlamışsayılır.
c)Doktora programlarına öğrenci kabulünün değerlendirilmesinde;
a) Bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavınaalınacakların sayısı Senato kararıyla belirlenir.
b) Adayların ALES/TUS puanlarının %50’si, yükseklisans diploma notlarının veya lisans diplomasıyla başvuranlar için lisansdiploma notlarının %25’i ve yabancı dil sınavından aldıkları puanların %25’inintoplamı ile bulunacak puanları, en yüksek puandan başlayarak aşağıya doğrusıralanır.
c) Giriş sınavı başarı notunun hesaplanmasında;ALES/TUS puanının %50’si, yüksek lisans derecesiyle başvuranların yüksek lisansmezuniyet notunun veya lisans derecesiyle başvuranların lisans mezuniyetnotunun %20’si, yabancı dil puanının %10’u ve bilimsel değerlendirme ve/veyamülakat sınavının %20’si alınır. Bilimsel değerlendirme ve/veya mülakatsınavından 50 puandan az alan aday başarısız sayılır. Bu şekilde hesaplanacaktoplam puanın 100 üzerinden en az 65 olması kaydıyla, adaylar en yüksek puandanaşağıya doğru sıralanarak kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Ancakgerek duyulduğu hallerde Senato kararıyla bilimsel değerlendirme ve/veyamülakat sınavı yapılmaksızın öğrenci kabul edilmesi durumunda başarı notununhesaplanmasında; ALES puanının %50’si, yüksek lisans derecesiyle başvuranlarınyüksek lisans mezuniyet notunun veya lisans derecesiyle başvuranların lisansmezuniyet notunun %30’u ve yabancı dil puanının %20’si alınır.
ç) Bilimsel değerlendirme ve/veya mülakatsınavının uygulanması durumunda söz konusu sınavlara girmeyen adaydeğerlendirmeye alınmaz.
d) Konservatuvar programları ile güzelsanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul edenprogramlarının ana sanat ve ana bilim dallarına öğrenci kabulünde, adaylarınyüksek lisans mezuniyet notunun veya lisans derecesiyle başvuranların lisansmezuniyet notunun %70’i ve yabancı dil puanının %30’unun toplamı ile bulunacakpuanları, en yüksek puandan başlanarak aşağıya doğru sıralanır. Giriş sınavıbaşarı notunun hesaplanmasında; yüksek lisans mezuniyet notunun veya lisansderecesiyle başvuranların lisans mezuniyet notunun %30’u, yabancı dil puanının%20’si, bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavı notunun %50’si esasalınır. Bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sınavından 50 puandan az alanaday başarısız sayılır. Bu şekilde hesaplanacak toplam puanın 100 üzerinden enaz 65 olması kaydıyla, adaylar en yüksek puandan aşağıya doğru sıralanarakkontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir. Ancak gerek duyulduğuhallerde/olağanüstü durumlarda Senato kararıyla bilimsel değerlendirme ve/veyamülakat sınavı yapılmaksızın öğrenci kabul edilmesi durumunda başarı notununhesaplanmasında yüksek lisans derecesiyle başvuranların yüksek lisans mezuniyetnotunun veya lisans derecesiyle başvuranların lisans mezuniyet notunun %70’i,yabancı dil puanının %30’u alınır.
-- Tezli yüksek lisans programı yirmi bir krediden azolmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasındanoluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısızolarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programının bir eğitim-öğretimdönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, seminer dersi dâhil en azsekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTSkredisinden oluşur.
Tezli yüksek lisans programının süresi, bilimselhazırlıkta geçen süre hariç, öğrencinin kayıt olduğu programa ilişkin derslerinverildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığınabakılmaksızın dört yarıyıl olup program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alankredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süreiçinde Senato tarafından belirlenen başarı koşullarını/ölçütlerini yerinegetiremeyen; azami süreler içinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tezsavunmasına girmeyen öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
-- Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz kredidenve 60 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersindenoluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesidersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermekzorundadır.
Öğrencinin alacağı derslerin en çok üçü, lisansöğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla ve danışmanın uygun görüşüyleÜniversite bünyesindeki lisans derslerinden seçilebilir.
Senato tarafından belirlenen esaslara göre tezsizyüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.
Tezsizyüksek lisans programı ikinci lisansüstü öğretim programı olarak dayürütülebilir.
Tezsiz yüksek lisans programlarına ikilianlaşmalar ile belirlenen protokol çerçevesinde öğrenci alımlarında, ilanedilen kontenjan haricinde Senato onayıyla öğrenci alımı yapılabilir.
Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi,bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, öğrencinin kayıt olduğu programa ilişkinderslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıpyaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Busürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin Enstitüile ilişiği kesilir.
-- Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ilekabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretimdönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer,yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 240 AKTSkredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en azkırk iki kredilik on dört ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tezçalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
Doktora programlarında, ilgili ana bilim/ana sanatdalı başkanlığının önerisi, Enstitü Yönetim Kurulu onayı ve danışmanın uygungörüşüyle diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yükseklisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki, lisansderecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için en fazla dört ders seçilebilir.
Doktora programlarında, ilgili ana bilim/ana sanatdalı başkanlığının önerisi, Enstitü Yönetim Kurulu onayı ve danışmanın uygungörüşüyle diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden yükseklisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için en fazla iki, lisansderecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için en fazla dört ders seçilebilir.
Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisinesayılmaz.
Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezinbilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, var olan birbilimsel konunun geliştirilmesini sağlama, bilinen bir yöntemi yeni bir alanauygulama niteliklerinden en az birini yerine getirmesi gerekir.
Doktora öğrencisinin tez savunma sınavınagirebilmesi için, alanı veya tezi ile ilgili, ilk yazarının kendisinin olduğuen az bir makalesini, ulusal (TR-Dizin’de taranan) veya uluslararası (Qendekslerde taranan) hakemli bir dergide yayımlaması veya yayımlanma tarihinigösteren kabul yazısını ilgili anabilim dalına sunması gerekir. Tezdanışmanları bu yayında ortak yazar olarak yer alabilir. İlgili yayında,Üniversitenin adının geçmesi şartı aranır.
-- Yüksek lisans ve doktora programlarına kabuledilen öğrencilerden lisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleriyüksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olanlar ilelisans veya yüksek lisans derecesini kabul edildikleri Üniversite dışındakiyükseköğretim kurumlarından almış olan yüksek lisans veya doktora programıadayları için eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programıuygulanabilir.
Bilimsel hazırlık programında alınması zorunludersler, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerinyerine geçmez. Doktorada öğrenci, bilimsel hazırlığı tamamlamadan doktoraprogramından ders alamaz. Ancak yüksek lisans programlarında, bilimsel hazırlıkprogramındaki bir öğrenci, dönemlik kredisi uygunsa bilimsel hazırlıkderslerinin yanı sıra ilgili ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının önerisi veEnstitü Yönetim Kurulu onayı ile lisansüstü programa yönelik dersler dealabilir.
Lisans programlarından alınacak dersler içinbilimsel hazırlık programı ile ilgili devam, ders notları, derslerden başarılısayılma koşulları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer hususlar Senatotarafından belirlenir.
Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre ençok iki yarıyıldır. Yaz öğretimi bu süreye dâhil edilmez. Bu süre dönemizinleri dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencininilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans veya doktoraprogramı sürelerine dâhil edilmez.
-- Bir yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlikprogramına kayıtlı olan öğrenciler, diğer yükseköğretim kurumlarındakilisansüstü derslere kayıtlı olduğu ana bilim/ana sanat dalı başkanlığının onayıile özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Lisansüstü derslere kabul edilenöğrencilerin özel öğrenci olarak aldığı ve başarılı olduğu derslerin muafiyetişlemleri kayıtlı olduğu ana bilim/ana sanat dalı başkanlığı tarafındanyürütülür. Özel öğrenci kabul koşulları ve bu konudaki diğer hükümler Senatotarafından belirlenir.
-- Başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında bilimsel hazırlıkdışında en az bir yarıyılı tamamlamış başarılı öğrenci lisansüstü programlarayatay geçiş yoluyla kabul edilebilir.
Üniversitenin lisansüstü programlarına öğrenci kabul koşullarını sağlamışolması gerekir.
Genel not ortalamasının yüzlük sistemde yüksek lisans için en az 75 puan vedoktora/sanatta yeterlik için en az 80 puan veya muadili olması gerekir.
Tez dönemine başlamış ise, öğrencinin aynı konuda çalışması öncekiprogramındaki danışmanının yazılı onayı ile mümkündür. Aksi halde yeni bir tezkonusu belirlenmesi gerekir. Her iki durumda da tez önerisi verilmeli veEnstitü Yönetim Kurulunca onaylanmalıdır.
Adaylar, yatay geçişle ilgili müracaatlarını, akademik takvimde belirtilentarih aralığında yaparlar.
Enstitü, başvuruda bulunan adayları; yüksek lisans veya doktora/sanattayeterlik başarı notlarını, aldıkları lisansüstü ders sayılarını ve kredilerinideğerlendirerek sıralar. Bu sıralama Enstitü Yönetim Kurulunda görüşülerekkesinleştirilir.
Ders intibaklarına ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.
-- Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstüprograma kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.